IDO -tuotteiden puhdistus ja huolto

Kylpyhuoneen puhdistaminen tehokkaasti

Kylpyhuoneen siivoamisessa on kyse hyvästä hygieniasta. Lisäksi haluat varmaankin pitää kylpyhuoneesi kalusteet ja pinnat hyvässä kunnossa, jotta ne kestävät pidempään ja näyttävät päivä toisensa jälkeen tyylikkäiltä. Oikeanlainen puhdistaminen oikeilla aineilla pidentää kalusteiden ja pintojen käyttöikää.

Kylpyhuoneen eri pinnoille ja kalusteille löytyy niille tarkoitettuja kemikaaleja ja puhdistusvälineitä, joista kerromme alempana.

Minkälainen on siivousystävällinen kylpyhuone?

Jotta siivoaminen kylpyhuoneessa olisi helpompaa, kannattaa huomio kiinnittää materiaaleihin. IDOn kaikki pesualtaat ja wc-istuimet on valmistettu laadukkaasta posliinista, ja tähän on selkeä syy: puhtaus.

Keramiikka on materiaalina erittäin vahvaa ja helppo pitää puhtaana. Vahva runko on päällystetty laadukkaalla lasitteella, mikä IDOn tapauksessa tarkoittaa uniikkia, IDO Smart -lasitetta.


Mikä on IDO Smart -lasite?

IDO Smart -lasite sulkee keramiikassa esiintyvät mikroskooppisen pienet huokoset, joihin lika normaalisti tarttuisi. Pinnoite löytyy nyt standardina kaikista IDOn pesualtaista ja wc-istuimista. Smart -lasite tekee keramiikan pinnasta kestävän ja erittäin sileän, mikä vähentää lian lisäksi kalkkisaostumia. Näin ollen wc on entistä helpompi pitää puhtaana.

WC:n puhdistaminen

WC:t on tehty keramiikasta, ja pitääksesi keraamiset osat puhtaina ja kiiltävinä, niiden säännöllinen puhdistus on välttämätöntä. IDO suosittelee keraamisten osien pesua vähintään kerran viikossa. Pyyhi ulkopinnat yleispuhdistusaineella ja jos wc-istuimessa on irrotettava wc-istuinkansi, se on hyvä poistaa siivouksen ajaksi, jotta pääset paremmin käsiksi ahtaisiin paikkoihin.

WC:n sisäpintojen puhdistus onnistuu parhaiten, kun työnnät kulhossa olevaa vettä wc-harjalla putkistoon siten, että veden pinta madaltuu. Lisää pinnoille wc:n pesuun tarkoitettua pesuainetta ja anna vaikuttaa n.5–10 minuuttia. Lopuksi harjaa pinnat puhtaiksi joko jämäkällä wc-harjalla tai asiaankuuluvalla sienellä.

Mikäli wc:n sisäpintaan on ehtinyt muodostua paksuja kalkki- tai likakerrostumia, anna pesuaineen vaikuttaa pidempään. Toista käsittely tarvittaessa voimakkaammalla (happamalla) pesuaineella.

WC-istuimen ja huuhtelupainikkeen puhdistaminen

WC-istuimen ja huuhtelupainikkeen voit puhdistaa ulkopintojen puhdistuksen yhteydessä normaalilla kylpyhuoneen puhdistukseen tarkoitetulla yleispesuaineella.

Huuhtelupainikkeet on usein valmistettu kovasta muovista, jotka eivät kestä happamien pesuaineiden käyttöä. WC-istuin kannattaa pyyhkiä lopuksi kuivalla liinalla, jottei pinnalle jää kosteutta.

Keraamisen pesualtaan puhdistaminen

Kylpyhuoneen pesuallas on useimmiten valmistettu posliinista, joten sen puhdistamista koskevat samat ohjeet, kuin wc:n ulkopintojen puhdistamista. Altaan voi puhdistaa kylpyhuoneen pesuun tarkoitetulla yleispuhdistusaineella. Mikäli pinnoille on ehtinyt muodostua kalkki- tai likakerrostumia, voit käyttää apuna miedosti hapanta pesuainetta (pH 2–3), joka on tarkoitettu kerrostumien puhdistamiseen. Anna pesuaineen vaikuttaa 10–15 minuuttia ja pyyhi harjalla tai sienellä. Lopuksi, huuhtele pesuallas huolellisesti vedellä.

IDO suosittelee pesualtaan puhdistusta kerran viikossa.

Kylpyhuoneen keraamisten pintojen puhdistus

Kylpyhuoneen keraamisten pintojen puhdistamisessa kannattaa välttää hankaavia tai hiovia aineita, sillä ne saattavat naarmuttaa pintoja. Mikäli pinnoille on muodostunut tummentumia esimerkiksi koruista, rannekelloista tai muista vastaavista, käytä niiden puhdistamiseen keraamiselle pinnalle tarkoitettua, tummentumia poistavaa silikaattikumia (IDO tuotenumero: Z100033001), jota on saatavilla hyvin varustelluista tavarataloista.

Kylpyammeen puhdistaminen

Kylpyammeita on saatavilla erilaisilla pintamateriaaleilla. Pintamateriaali määrittelee myös sen, miten amme tulee puhdistaa.

Kuinka puhdistaa teräsemalista valmistettu amme?

Teräsemalista valmistetut kylpyammeet ovat helppoja puhdistaa. Tätä varten tarvitset puhdistusainetta, joka ei sisällä klooria tai happoja. Puhdistusaineeksi sopii siis hyvin (klooriton ja hapoton) yleispuhdistusaine tai esim. tavallinen tiskiaine.

  • Levitä ja harjaa pesuainetta pehmeällä harjalla tai sienellä
  • Huuhtele runsaalla vedellä
  • Kuivaa pinnat kuivalla liinalla välttyäksesi värjääntymiseltä ja kalkkikerrostumilta

Kalkkisaostumat kylpyammeessa

Mikäli ammeen pohjalle on ilmestynyt kalkkisaostumia esim. vuotavan hanan vedestä, on tärkeää, että saostumat putsataan aineella, joka ei sisällä klooria tai happoja. Teräsemali ei siedä kyseisiä aineita, joten ne saattavat vahingoittaa ammeen pintaa.

Älä myöskään käytä hankaavia pulvereita tai hankaavia ainesosia sisältäviä pesuaineita, sillä emalin pinta saattaa naarmuuntua tai vahingoittua. Mikäli vanhan teräsemalin pinta näyttää todella kuluneelta tai naarmuuntuneelta, on pinta tai amme yksinkertaisesti vaihdettava uuteen. IDOn valikoimasta löydät paljon sekä teräsemalista että akryylista valmistettuja ammeita.

Helpottaaksesi kylpyammeen puhtaanapitoa, pyyhi ja kuivaa amme aina käytön jälkeen. Näin vältyt tarpeettomilta kalkki- ja likakerrostumilta.

Saniteettiakryylista valmistetun kylpyammeen puhdistaminen

Saniteettiakryylista valmistettujen kylpyammeiden puhdistamiseen pätee samat säännöt, kuin teräsemaliammeisiin. Pinnat on syytä puhdistaa kloorittomilla ja hapottomilla aineilla, kuten yleispuhdistusaineilla tai tiskinpesuaineilla.

Kylpyhuoneen laattojen puhdistaminen

Mikäli laattojen, kuten esim. suihkun seinälaattojen pinnoille on muodostunut kalkkikerrostumia, on näiden puhdistamiseen syytä käyttää hieman voimakkaampia pesuaineita. Näitä ovat esim. miedosti happamat pesuaineet, mutta voit käyttää myös esim. etikan ja tiskinpesuaineen yhdistelmää 1:2 sekoitussuhteella.

Ennen pesuaineiden ruiskuttamista laatoille, suojaa saumat kastelemalla ne vedellä. Tämän jälkeen voit ruiskuttaa pesuaineen tarvittaviin kohtiin ja antaa sen vaikuttaa hetken. Lopuksi harjaa kohdat puhtaiksi ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kylpyhuonekalusteiden puhdistaminen

Kylpyhuonekalusteiden pinnat on hyvä pitää puhtaina ja rasvattomina. Tämä onnistuu helpoiten pyyhkimällä pinnat kuivalla liinalla säännöllisesti.

Paikalleen jämähtänyt lika voidaan puhdistaa lämpimällä vedellä ja yleispuhdistusaineella.

Muista kuivata kalusteet aina pesun jälkeen! Näin kosteus ei pääse vahingoittamaan kalusteita.

Kylpyhuonekalusteiden huoltaminen

Säännöllinen puhdistus ja huoltaminen kannattaa, jotta saisit parhaan hyödyn irti kylpyhuonekalusteistasi.

IDOn kylpyhuonekalusteet on valmistettu kosteutta kestävistä materiaaleista, mutta siitä huolimatta niitä ei tulisi altistaa suoraan vedelle. Vesi tai kosteus, joka jatkuvasti kosketuksissa kalusteeseen, esim. pesualtaan alla, aiheuttaa pitkässä juoksussa kalusteen laminoinnin hajoamisen. Siksi kalusteiden pitäminen kuivina on äärimmäisen tärkeää.

Mikäli kalusteet sijaitsevat erittäin lähellä suihkua, on suihkun ja kalusteiden väliin syytä asentaa tiivis suoja, kuten esimerkiksi suihkuseinä. Pelkkä suihkuverho ei suojaa kalusteita kosteudelta.