Vanhan WC:n korvaaminen uudella

Kun olet uusimassa wc-istuinta, projektin luonne määrittää tuleeko kyseeseen lattia- vai seinä-wc, vai kenties lattia-wc:n korvaaminen seinä-wc:llä. Alempana kerromme mitä seikkoja wc:n uusimisessa tulee ottaa huomioon.

Ennen wc-istuimen hankintaa, kannattaa kuitenkin kääntyä osaavan putkimiehen ja kylpyhuoneammattilaisen puoleen.

Lattia-wc:n uusiminen

Jos haluat uusia tavallisen lattialla seisovan wc-istuimen, tulee seuraaviin asioihin kiinnittää huomiota:

WC-mallin valitseminen

Jos tämänhetkinen wc-istuin on ruuvattu kiinni lattiaan, saattaa olla viisasta korvata wc sellaisella mallilla, jonka ruuvijako täsmää edellisen kanssa. Näin ollen vältyt ylimääräisten reikien porailulta. Uusien reikien poraaminen, niin helpolta kuin se kuulostaakin, saattaa olla haastavaa, mikäli kylpyhuoneessa on esimerkiksi lattialämmitys.

Toinen huomionarvoinen asia on niin sanottu lukko, eli onko tämänhetkisessä wc:ssä P- vai S-lukko. Tämä on tärkeä selvittää, sillä lukon malli kertoo, johdetaanko viemärivesi lattiaan vai seinään. Hankkimalla mallin samalla lukkosysteemillä kuin mitä vanha on, ei putkituksiin tarvitse koskea.

Ruuveilla vai liimalla

Lattia-wc:n kiinnittämiseen voidaan käyttää joko ruuveja tai liimaa, ja molemmissa on omat puolensa.

Lattia-wc:n kiinnittäminen liimalla

Hyödyt:
• Ei tarvitse porata reikiä lattiaan
• Kun ei tarvitse porata reikiä, ei tarvitse välittää esim. lattialämmityksestä
• Lattian ja wc:n väliseen saumaan ei pääse likaa


Lattia wc:n kiinnittäminen ruuveilla

Mikäli tämänhetkinen WC on kiinnitetty lattiaan ruuveilla, saattaa vastaavilla ruuvijaoilla varustettu uusi WC helpottaa asennusta. Mikäli mallia vastaavilla ruuvijaoilla ei löydy, selvitä mahdolliset lattialämmitykseen, viemäröintiin ja lattiamateriaaleihin liittyvät asiat ennen uusien reikien poraamista.

IDO Seved D -seinä-wc-istuimen asennus

Katso videolta, kuinka IDO Seven D -lattia wc asennetaan.

Muita asennus- ja huoltovideoita voit katsella alla olevan linkin kautta.


Miten uusin seinä-wc:n?

Olitpa sitten korvaamassa lattia wc:tä seinä-wc:llä tai vanhaa seinä-wc:tä uudella, on syytä aloittaa konsultoimalla osaavaa putkimiestä. Näin vältyt väärinymmärryksiltä ja mahdollisilta

Lattia-wc:n vaihtaminen seinä-wc:ksi

Mikäli haluat vaihtaa vanhan lattia-wc:n seinä-wc:ksi, tulee huuhteluveden vesisäiliön ja putkitusten paikka miettiä. Mikäli seinän sisällä ei ole tilaa, tulee wc:tä varten rakentaa erillinen “kotelo”, jonka sisään säiliö ja putkitukset tulevat. Tämä vaatii karkeasti sanottuna 20 senttimetriä lisätilaa.

Varteenotettava ja suositeltava vaihtoehto näissä tapauksissa on seinä-wc:tä varten suunniteltu Geberit Duofix -asennusmoduuli, joka pitää sisällään kaiken tarvittavan, ja joka voidaan asentaa sellaisenaan olemassa olevan seinän eteen.

P-lukko vai S-lukko?

Toinen asia, joka on huomioitava, on, onko nykyisessä wc:ssä P-lukko vai S-lukko. Vesilukon suunnittelulla on merkitystä sen kannalta, meneekö viemäri lattiaan vai seinään. Jos haluat välttää putkiston uudelleen reitityksen, valitse WC, joka sopii olemassa olevaan putkistoon.
Alempana kerromme puolestaan, kuinka asennat uuden seinä-wc:n

Paljonko seinä-wc:n asentamien vaatii tilaa?

Kun suunnittelet seinä-wc:n asentamista, tulee ensimmäisenä ottaa huomioon käytössä oleva tila. Tilaa täytyy löytyä sekä wc-istuimelle että vesisäiliölle. Lisäksi kylpyhuoneeseen täytyy jäädä riittävästi tilaa liikkumiselle.

Hyvä nyrkkisääntö tilan mittaamiseen on 80 senttimetriä. Sekä istuimen eteen että sivuille olisi hyvä jättää vähintään 80 cm tilaa.

Seinä-wc:tä asennettaessa tulee myös ottaa huomioon vesisäiliölle jätettävä tila, joka vaatii n. 16-20 cm tilaa. IDOn wc-kulhot puolestaan ovat mitoiltaan 49–53 cm.

Seinä-wc:n vaihtaminen

Uuden seinä-wc-kulhon vaihtaminen vanhan kulhon tilalle, on suhteellisen helppoa. Mikäli myös aikaisempi wc on IDO-merkkinen, ei sinun tarvitse kuin korvata vanha wc-istuin uudella, sillä esim. Ruuvijako on kaikissa malleissamme sama.

Täältä voit lukea uuden seinä-wc-istuimen asentamisesta

Kuinka korkealle seinä-wc tulisi asentaa?

Suosittelemme seinä-wc:lle niin sanottua standardikorkeutta, joka on 42 cm lattiasta. Mallista riippuen korkeus on kuitenkin säädettävissä. Mikäli wc:n käyttäjien joukossa on esim. kävelykyvyiltään rajoittuneita henkilöitä, voi olla viisasta sijoittaa istuin hieman tavallista korkeammalle.

Saanko tehdä wc-remontin itse?

Yleisesti ottaen wc-istuimen vaihtaminen on suhteellisen helppo prosessi, mikäli uusi wc on samankaltainen kuin vanha. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, ettei prosessin aikana tarvitse tehdä muutoksia esim. putkituksiin, viemäröinteihin tai kiinnitysmekanismeihin. Edellä mainitut toimenpiteet vaativat aina putkimiehen ammattitaitoa, joten ole yhteydessä lähimpään ammattilaiseen ennen remontin aloittamista.

Mikäli ajattelit vaihtaa wc:n omin avuin, muista sulkea vesihanat ja tyhjentää vesisäiliö. Lue lisää wc-istuimen asennusohjeista.