Haiseeko kylpyhuoneen kaivo?

Mikäli kylpyhuoneen kaivo tuottaa pahaa hajua, syitä on useimmiten kahdenlaisia.

1. Vesilukossa ei ole riittävästi vettä

Vesilukon tehtävä on estää pahoja hajuja kulkeutumasta viemäristä kylpyhuoneen ilmaan. Vesilukossa tulee olla riittävästi vettä, sillä nimenomaan vesi toimii kaivon hajuesteenä. Mikäli kaivo ei ole säännöllisessä käytössä, saattaa kaivon vesilukossa ollut vesi haihtua ilmaan, mikä antaa hajuille suoran tien viemäristä huoneilmaan. Ongelma on siis ratkaistavissa kaatamalla kaivoon vettä.

Suihkukaivoon vettä kannattaa kaataa muutamia litroja. Mikäli haju tulee wc:stä, vedä wc kerran tai kaksi, ja kaada vielä varmuudeksi muutama litra vettä pyttyyn.

2. Bakteerit

Vaikka kaivot on usein varustettu ritilällä, joka kerää mm. hiuksia, likaa ja pesuainejäämiä, pieni osa näistä pääsee aina livahtamaan vesilukkoon asti. Vesilukkoon kertynyt lika on oiva kasvuympäristö erilaisille bakteereille, mikä arvatenkin johtaa pahoihin hajuihin.

Yksinkertainen ratkaisu tähän on vesilukon ja ritilän puhdistaminen. Irrota ritilä ja vesilukko, poista pinttynyt lika käsin (käytä kumihanskoja) tai harjalla ja huuhtele ne vedellä. Voit vielä pestä osat puhdistusaineella. Voit myös huuhdella kaivon kiehuvalla vedellä varmistaaksesi, että bakteerit todella häviävät.

Tehokas tapa välttyä liialliselta putsaukselta on putsata kaivon ritilä näkyvistä hiuksista jokaisen suihkukerran jälkeen.