Onko WC-istuimessasi P- vai S-lukko?

S- ja P-lukot ovat erityyppisiä viemäröinti- ja hajulukkojärjestelmiä, jotka estävät mm. hajujen kulkeutumista wc-tiloihin. wc:t on aina varustettu hajulukoilla. Ero S- ja P-lukon välillä on niiden designissa ja kiinnitystavassa.

Lukkojen tyyli tulee ottaa huomioon, kun olet vaihtamassa vanhaa wc:tä uuteen. Mikäli wc on varustettu P-lukolla, tulee korvaavan wc-istuimen olla niin ikään varustettu P-lukolla tai niin kutsutulla universaalilla lukolla. Jos kyseessä on S-lukko, tulee korvaavan wc:n olla varustettu S-lukolla.

S-lukko

S-lukon nimitys tulee sen s-kirjainta muistuttavasta muodosta, jossa viemäriputken pää osoittaa suoraan alaspäin. S-lukossa viemäröinti tulee aina suoraan lattiaan, mutta itse wc-istuin voi olla hieman eri näköinen riippuen siitä valitsetko avoimen S-lukon vai ns. piilo S-lukon.

P-lukko

P-lukon, eli niin kutsuttu universaalin lukon viemäröinti puolestaan on horisontaalinen ja osoittaa aina kohti seinää. Koska P-lukon viemäröinti osoittaa suoraan taakse, voidaan viemäröinti johtaa suoraan seinän sisälle. Tämä lukkotyyppi antaa enemmän liikkumavaraa, mikäli lattiassa on kallistuksia.