Mikä WC-istuinmalli minulla on?

Se, minkä merkkinen wc-istuin kylpyhuoneessa tällä hetkellä on, saattaa olla iso kysymysmerkki, mikäli ostokuitti tai käyttöohjeet eivät ole enää tallella. Saattaa myös olla, että olet muuttanut, etkä yksinkertaisesti tiedä kylpyhuoneessa jo olleen wc-istuimen mallia. Onneksi mallin tarkistaminen on suhteellisen helppoa.

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota huuhtelupainikkeeseen. Mikäli wc on IDOn, voit verrata huuhtelupainiketta katalogistamme löytyviin huuhtelupainikkeisiin. Jokaisella mallilla on omanlaisensa huuhtelupainike, joten painikkeen avulla saat selville myös wc:n mallin.

Katso alta oppaamme, josta näet eri mallien huuhtelunapit- ja painikkeet, ja pystyt tunnistamaan mikä malli sinulla on - sekä löytämään oikean wc-istuin-kannen.

Katso WC-kansioppaamme täältä

Kuinka wc-istuin vaihdetaan?

Riippuen siitä minkälaisella wc-mallilla haluaisit korvata vanhan wc:n, on vaihdon yhteydessä otettava huomioon muutama tärkeä asia. Tässä muutamia esimerkkejä:

Ennen kuin vaihdat wc:n uuteen, ota selvää tämänhetkisen wc:n merkistä ja mallista. Uuden wc:n asennusprosessi saattaa olla monin verroin helpompaa, mikäli valitset wc:n joka vastaa mitoiltaan aikaisempaa wc-istuintasi. Mikäli olet päättänyt valita täysin uuden wc:n tai korvata lattia-wc:n seinä-wc:llä, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

  • Onko uusi wc saman kokoinen kuin aikaisempi vai kenties suurempi/ pienempi?
  • Onko vesilukko samaa mallia?
  • Tarvitseeko putkituksille tehdä vaihdon yhteydessä jotakin?
  • Täytyykö putkituksiin tehdä muutoksia?
  • Pitäisikö kaivon paikkaa vaihtaa?
  • Pitääkö lattialämmitys ottaa huomioon? Täytyykö porata uusia reikiä?
  • Jos wc-istuin asennetaan liimaamalla, peittääkö se aikaisemmat ruuvinreiät?
  • Oletko vaihtamassa lattia-wc:n tilalle seinä wc:n?

Suosittelemme aina konsultoimaan putki- ja LVI-alan ammattilaista ennen remontin tekemistä. Joskus suunnittelemasi muutokset saattavat nimittäin olla hieman haastavampia kuin miltä ne vaikuttavat.

Milloin wc:n vaihtaminen uuteen on ajankohtaista?

Tähän ei oikeastaan ole sen suurempia suosituksia tai sääntöjä. Syitä wc:n vaihtamiselle on pääasiassa neljä. Ensisijainen syy on tietysti wc:ssä ilmennyt vika tai että koko kylpyhuone tullaan remontoimaan. Muita syitä saattavat olla esim. wc-tilojen käyttöystävällisyyden parantaminen tai ympäristökeskeiset syyt, kuten veden säästäminen.

1. WC on rikki

Saattaa olla, että vanhan wc:n vesi juoksee taukoamatta tai se on rikki jollakin muulla tavalla. Mikäli korjaaminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa, putsaamalla säiliö, venttiilit, tiivisteet tms. saattaa kyseeseen tulla uuden wc:n hankinta. Jos olet epävarma, tarvitseeko wc korjausta vai täydellistä vaihtoa, ota yhteyttä putkiasentajaan.

Mikäli tarvitset kokonaan uuden wc:n, voit selata vaihtoehtoja täällä

2. Kylpyhuoneremontti

Useimmiten wc vaihdetaan kylpyhuoneremontin yhteydessä. Mikäli kylpyhuoneesta löytyy lattia-wc, korvataan se useasti kätevämmällä ja siistimmällä seinä-wc:llä. Seinä-wc säästää tilaa ja sen ympäristö on helpompi pitää puhtaana.

3. Helppokäyttöisyys & esteettömyys

IDOn wc-istuimien standardikorkeus on 42 senttimetriä pois lukien istuinkansi. Tarjolla on kuitenkin myös korkeampia 46 senttimetrin korkuisia malleja. Useimmat ihmiset kokevat standardikorkeuden mukavaksi istua, mutta joissakin tapauksissa, kuten vaikeutuneen kävelyn tai rajoittuneen liikkuvuuden takia korkeampaa mallia on helpompi käyttää. Lisäksi jokaiseen ruuveilla kiinnitettäviin malleihin on saatavilla kyynärtuet lisätukea varten.

4. Vettä säästävät ratkaisut

Myös ympäristöystävällisyys on pätevä syy wc:n vaihtoon, sillä vanhat wc-istuimet kuluttavat paljon vettä. Vanhimmat wc-istuimet voivat kuluttaa jopa 12 litraa vettä yhdellä huuhtelulla. Uudet wc-istuimet ovat vettä säästäviä malleja, mikä on hyväksi niin ympäristölle kuin vesilaskullesi.

IDOn wc-istuimissa on valittavana sekä yksitoimisesti huuhtelevia malleja että kaksitoimisesti huuhtelevia malleja, joissa iso huuhtelu on 4 litraa ja pieni huuhtelu on 2 litraa. Tämä tarkoittaa mittavaa veden säästöä, kun vanha wc-istuin vaihdetaan uudempaan malliin.