IDO kestäviä ratkaisuja kylpyhuoneeseen

SÄÄSTÄ RESURSSEJA

Helppoja tapoja vähentää vedenkulutustasi

Tiesitkö, että kylpyhuoneesi on yksi eniten resursseja kuluttavista huoneista kotitaloudessasi?

Kylpyhuoneemme on siis hyvä paikka aloittaa, kun tiedostamme energian ja veden kulutuksemme. Kerromme, kuinka voit luoda resurssitehokkaan kylpyhuoneympäristön tinkimättä kylpyhuoneesi mukavuusvaatimuksista.

Helppo tapa vähentää veden kulutusta

Tiedätkö, kuinka paljon vettä kulutat päivittäin? Euroopassa vettä kuluu kotitalouksissa keskimäärin 144 litraa päivässä per henkilö ja Suomessa 120 litraa päivässä per henkilö. Tämä on melkein kolme kertaa niin paljon, kuin on laskettu ihmisen perustarpeiden vievän.

Meidän jokaisen on epäilemättä vähennettävä vedenkulutusta nyt ja tulevaisuudessa. Hyvä asia on, että se ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Vettä voidaan säästää paljon pelkästään tekemällä muutamia muutoksia päivittäisiin rutiineihin ja päivittämällä kylpuhuneen tuotteet.

Katso, miten voit minimoida päivittäisen vedenkulutuksesi.

Toimi älykkäästi veden kulutuksen kanssa

Suihkut vastaavat noin 20 prosenttia kotitaloutemme vedenkulutuksesta. Olemme suihkussa keskimäärin 8 minuuttia päivässä, ja putkiston läpi kulkee noin 12 litraa vettä minuutissa. Se tarkoittaa 96 litraa vettä suihkua kohden.

Suihkuajan ja suihkutiheyden vähentäminen voi vähentää veden kulutusta huomattavasti - puhumattakaan viemäreissämme virtaavan saippuan ja muiden nesteiden määrästä.

Mutta entä jos olet jo nyt tehnyt valintoja, joilla suihkusi ja veden kulutus toimii optimaalisesti? Harkitse kylpyhuoneesi asetusten päivittämistä näillä vettä säästävillä kalusteilla.

Valitse vettä säästävä suihkujärjestelmä

Nykyaikaisilla vettä säästävillä suihkujärjestelmillä voi olla suuri vaikutus veden ja energian kulutukseen.

Uusimmat vedensäästösuihkut on suunniteltu erityisesti maksimoimaan veden tehokkuus, jolloin voit nauttia peseytymisestä tinkimättä mukavasta suihkukokemuksesta.

Kun olet valitsemassa vettä säästävää suihkua, kiinnitä huomiota suihkun veden kulutukseen ja siihen, miten vesi suihkusta virtaa.

- Tarkista virtaus: Veden virtaama ilmoitetaan litroina minuutissa. Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ennen vuotta 1992 valmistetut vanhat suihkut kuluttavat noin 18-20 litraa vettä minuutissa. Uudemmat standardisuihkujärjestelmät kuluttavat vettä noin 15-20 litraa minuutissa. Vettä säästävät suihkut rajoittavat veden virtauksen tavallisesti 8-9 litraan minuutissa, mikä vähentää veden kulutusta yli puolella.

- Valitse itsellesi sopiva suihkutyyppi: Vettä säästävien suihkujen toiminta saattaa herättää kysymyksen siitä, kuinka suihku voi tuottaa runsaan vesisuihkun ja silti vähentää veden kulutusta 50 %. Vastaus on yksinkertainen: Kyse on tehokkuudesta.

Vettä säästävissä suihkupäissä käytetään yleensä kahta perustekniikkaa: ilman sekoittaminen veteen ja laminaarinen virtaus. Ilmalla rikastettu suihku tuntuu runsaammalta, sillä veteen sekoitetaan ilmaa. Laminaarisen virtauksen suihkupäät lisäävät vedenpainetta joko pienentämällä reikiä, joista vesi virtaa tai vähentämällä suuttimien määrää.

Ennen kuin päätät minkä suihkun valitset, tarkista tuotetiedot ja kiinnitä huomiota tulevan suihkusi virtaamaan, jotta saat vedenkulutuksesi ja sitä kautta vesilaskusi pienenemään.


Löydä inspiraatiota IDO-esitteistä

Suunnitteletko nopeaa saneerausprojektia vai täydellistä remonttia?
Selaa kylpyhuone-esitteitämme ja löydä lisää inspiraatiota!

Tee fiksu valinta wc-istuimesi kanssa

Vanhat ja huonosti toimivat wc-istuimet voivat olla merkittävä vedenkulutuksen ja arvokkaiden resurssien tuhlauksen lähde. Jos kylpyhuoneesi on rakennettu 90-luvun alussa, wc kuluttaa tyypillisesti 9–13 litraa vettä huuhtelua kohden, jos et ole päivittänyt sitä uuteen - se on todennäköisesti vähintään kaksi kertaa enemmän vettä kuin tämän päivän modernit huuhtelujärjestelmät.

Vanhan wc:n korvaaminen uudella, vettä säästävällä wc-istuimella, vähentää veden kulutusta merkittävästi. Erilaisten nykyaikaisten wc-istuimien ja kylpyhuonetekniikan tarjonta markkinoilla voi tehdä valinnasta vaikeaa. Tässä on muutamia tärkeitä seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä:

1.Tarkista veden huuhtelutekniikka

Uusimmat wc-istuimet on suunniteltu saavuttamaan enemmän huuhtelutehoa pienemmällä vedenkulutuksella. Uusien wc-istuimien, jotka kuluttavat vähemmän vettä, huuhteluteho saavutetaan pienemmällä vedenkulutuksella. Esimerkiksi kaksoishuuhtelulla varustetut wc-mallit voivat vähentää veden kulutusta 9 litrasta 3 litraan huuhtelua kohti. Voit lukea lisää vedenkulutuksesta oheisesta artikkelista.

Itse asiassa uusimmat Rimfree® -wc-istuimet voidaan päivittää 6/3 litrasta 4/2 litraan vettä huuhtelua kohden, mikä vähentää huuhtelumäärän puoleen.

2. Valitse kestäviä ja huollettavia tuotteita

Valitse ajattomia tuotteita ja kiinnitä huomiota laatuun. Jos haluat olla varma, että rahasi on käytetty oikein, sijoita korkealaatuisiin tuotteisiin, joiden on tarkoitus kestää. Tähän sisältyy myös tutustuminen materiaaleihin ja varaosien saatavuuteen. Nykyaikaisten korkealaatuisten wc-istuimien avulla voit korjata wc:n joustavasti sopivilla, helposti asennettavilla varaosilla. Tämä säästää kustannuksia ja arvokkaita resursseja pitkällä aikavälillä.

3. Tarkista tuotteen puhdistettavuus

Oletko koskaan miettinyt kylpyhuoneidesi puhdistettavuutta? Ajattele wc:tä, jossa ei ole huuhtelukaulusta/tai reunaa, johon lika ja bakteerit voivat piiloutua, tai pyöreän muotoista pesuallasta, joka eliminoi kulmat, joihin kalkki ja lika tarttuvat helposti. Kylpyhuonekalusteesi tarvitsevat asianmukaista hoitoa kylpyhuoneesi pitkäaikaisen toimivuuden varmistamiseksi. Panostaminen helposti puhdistettaviin ratkaisuihin voi säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa puhtaan kylpyhuoneympäristön ylläpitämiseksi. Vielä tärkeämpää on, että se vähentää kovien kemikaalien käytön tarvetta - pitäen kylpyhuoneesi raikkaana ja uuden veroisena useiden vuosien ajan.


Vedenkulutuksen vähentäminen on maailmanlaajuisesti yksi kiireellisimmistä kysymyksistä. Vähentämällä päivittäistä veden kulutusta, voimme auttaa säästämään tätä niukkaa luonnonvaraa.

Ole siis tietoinen päivittäisestä vedenkulutuksestasi ja valitse tuotteita ja älykkäitä asennusjärjestelmiä, jotka voivat säästää vettä ja ovat kestäviä päivittäisessä käytössä.

Tutustu pitkäikäisiin tuotteisiin, jotka voivat auttaa sinua säästämään vettä.

Lisää inspiraatioartikkeleita & suunnitteluvinkkejä