Miten korjata vuotava WC

Ensimmäinen toimenpide on sulkea wc:n vesihana. Tämä ratkaisee ongelman kuitenkin vain hetkellisesti, joten oikea syy on selvitettävä pikimmiten.

Vuodon korjaaminen riippuu aina siitä minkälainen wc-istuin on kyseessä. Onko kyseessä lattia-wc, jonka vesisäiliöön on helppo päästä käsiksi, vai onko kyse esim. seinä-wc:stä, jossa vesisäiliö on upotettu seinän tai moduulin sisälle?

Alempaa löydät ohjeita juoksevan wc:n korjaamiseen.

Miksi wc:n vesi juoksee?

Yleensä on kyse seuraavanlaisista ongelmista:

  • Säiliöön on kertynyt liikaa kalkkia.
  • Poistoventtiilin tiiviste vuotaa.
  • Huuhteluventtiili tai täyttöventtiili ei toimi.


Useimmiten ongelma on joko paikassa, mistä vesi johdetaan vesisäiliöön tai sieltä pois. Tämä on helppo selvittää sulkemalla wc:n vesihana. Mikäli wc jatkaa juoksemista hanan sulkemisen jälkeen, on vika todennäköisesti vuotavassa poistoventtiilissä.

Mikäli vika ei löydy poistoventtiilistä, ja wc juoksee edelleen säiliön täyttämisen jälkeen, saattaa syy olla säiliön mekaanisiin osiin kertynyt kalkki tai viallinen sisääntuloventtiili.

On myös hyvä pitää mielessä, ettei wc:tä todellakaan tarvitse osata korjata itse. Apua saat taloyhtiön huoltoyhtiöltä tai paikalliselta LVI-alan yritykseltä.

Kuinka korjata vuotava wc?

Jotta juoksevan wc:n saisi korjattua, on päästävä käsiksi wc:n vesisäiliöön. Oli vuodon syy mikä tahansa, ratkaisu löytyy useimmiten säiliöstä. Kun olet päässyt käsiksi säiliöön, ovat korjaustoimenpiteet suhteellisen samanlaisia riippumatta siitä onko kyseessä lattia- vai seinä-wc.

Kuinka avaat IDO-wc:n?

Onko WC-istuimesi alkanut vuotaa? Olipa kyseessä seinälle asennettava- tai lattialle asennettava wc-istuin, se voidaan korjata. Lue täältä, miten ongelma korjataan.

• Sulje wc:n vesihana – uusimmissa malleissa hana on selkeästi esillä wc:n yhteydessä.

• Irrota posliinikuoren ruuvit.

• Nosta huuhtelupainike ylös, vapauta mahdollinen raikastinpuikko ja poista molemmat osat.

• Tämän jälkeen voit nostaa koko posliinikuoren pois.

IDO Glow -wc:n huuhtelusäiliön irroitus

Seinä-wc:n säiliön avaaminen

Mikäli seinä-wc vuotaa, on tässäkin tapauksessa kyseessä usein säiliössä sijaitsevat mekanismit, joihin on päästävä käsiksi. Seinä-wc:n säiliö, sekä huuhtelu- ja täyttömekanismit sijaitsevat seinän sisällä, ja niihin pääsee käsiksi huuhtelupainikkeen kautta.

Seinä-wc-istuimen huolto on hyvä teettää LV-asentajan toimesta.


Huuhteluventtiilin, tuloventtiilin ja pohjatiivisteen vaihtaminen

Mikäli wc:n juokseminen johtuu viallisesta tulo- tai huuhteluventtiilistä tai tiivisteistä, on nämä osat joko puhdistettava tai vaihdettava uusiin. Mikäli wc on vanha, ja veden juokseminen palaa tai jatkuu vielä osien vaihtamisen jälkeenkin, on syytä harkita uuden wc:n hankintaa tai suurempien varaosakokonaisuuksien vaihtoa.

IDO Glow -wc:n huuhtelumekanismin huolto

IDO Glow -wc-istuimen huuhtelumekanismin huolto tapahtuu helposti. Katso videolta opastus. (Koskee vanhoja malleja ennen 2021/06 venttiilit).

Huuhteluventtiilin tiivisteen vaihtaminen

Mikäli wc juoksee vesihanan sulkemisen jälkeen, on vika todennäköisesti huuhteluventtiilin tiivisteissä, jotka on syytä vaihtaa. Katso Youtube-video tiivisteen vaihtamisesta. Mikäli valuminen johtuu viallisesta tulo- tai huuhteluventtiilistä tai tiivisteistä, on nämä osat joko puhdistettava tai vaihdettava uusiin.

Mikäli wc on vanha, ja juokseminen palaa tai jatkuu vielä osien vaihtamisen jälkeenkin, on syytä harkita uuden wc:n hankintaa tai suurempien varaosakokonaisuuksien vaihtoa.


Täyttöventtiilin vaihtaminen

Mikäli wc juoksee vielä, kun säiliä on täynnä, saattaa täyttöventtiili olla vioittunut tai se vaatii puhdistusta. Mikäli venttiili vaikuttaa vialliselta, on useimmiten kyse kuluneesta tiivisteestä. Katso video sisääntuloventtiilin vaihtamisesta täällä.

Ennen varsinaisten korjaustoimenpiteiden aloittamista, on vesisäiliö syytä tyhjentää vedestä. Ohjeet näihin toimenpiteisiin löydät mm. videokirjastostamme.


Kun veden juokseminen johtuu kalkkisaostumista

Mikäli kyseessä on venttiileihin ilmestyneet kalkkisaostumat, ilmenee ongelma huonosti liikkuvana venttiilinä. Yritä ensin puhdistaa venttiili saostumista siihen tarkoitetuilla aineilla. Mikäli ongelma ei ratkea, vaihda venttiili tai ota yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään.

Saostumat johtuvat useimmiten kalkin määrästä vesijohtovedessä.


WC:n korjaaminen – nopeus ja tarkkuus on valttia

Juoksevan wc:n korjaaminen tulee tehdä mahdollisimman nopeasti vuodon havaitsemisen jälkeen. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että juokseva wc saattaa tehdä vesilaskustasi äkkiä paljon suuremman kuin mitä toivoisit. Juoksevan wc:n melu ei myöskään juuri miellytä, ja lisäksi huuhteluteho usein kärsii, mikäli huuhtelu- ja täyttömekanismit eivät ole tiiviit.

Älä epäröi ottaa yhteyttä paikalliseen ammattilaiseen. Mikäli teet korjaustoimenpiteet itse ja jokin menee jostain syystä vikaan, vakuutus ei välttämättä korjaa syntyneitä vahinkoja.

Lue myös lisätietoa takuusta ja varaosista alla olevan linkin kautta.