IDO kestäviä ratkaisuja kylpyhuoneeseen

Miten luoda kestävämpi kylpyhuone?

Helppoja tapoja vähentää vedenkulutustasi

Tiesitkö, että kylpyhuoneesi on yksi eniten resursseja kuluttavista huoneista kotitaloudessasi?

Kylpyhuoneemme ovat hyvä lähtökohta kodin ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kun olet tietoinen ympäristöjalanjäljestäsi sekä energian ja veden kulutuksestasi, voit luoda resurssitehokkaan kylpyhuoneympäristön tinkimättä kylpyhuoneesi tavanomaisista rutiineista ja mukavuudesta.

Helppo tapa vähentää veden kulutusta

Tiedätkö, kuinka paljon vettä kulutat päivittäin? Euroopassa vettä kuluu kotitalouksissa keskimäärin 144 litraa ja Suomessa 120 litraa päivässä henkilöä kohti. Tämä on melkein kolme kertaa niin paljon, kuin on laskettu ihmisen perustarpeiden vievän.

Jokainen voi omilla valinnoillaan ja toiminnallaan vaikuttaa kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi. Hyvä asia on, että se ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Kylpyhuoneeseen on saatavilla paljon erilaisia vettä- ja energiaa säästäviä tuotteita. Päivittämällä kalusteet vettä säästäviksi voidaan vähentää vedenkulutusta merkittävästi. Muista myös, että päivittäisten rutiinien muokkaamisella on iso merkitys. Näin voit vähentää päivittäistä vedenkäyttöäsi ja luoda kestävämmän kylpyhuoneen.

Toimi älykkäästi veden kulutuksen kanssa

Suihkut vastaavat 20 prosenttia kotitaloutemme vedenkulutuksesta. Olemme suihkussa keskimäärin 8 minuuttia päivässä, ja putkiston läpi kulkee noin 12 litraa vettä minuutissa. Se tarkoittaa 96 litraa vettä suihkua kohden.

Suihkuajan ja suihkutiheyden vähentäminen voi vähentää veden kulutusta huomattavasti - puhumattakaan viemäreissämme virtaavan saippuan ja muiden nesteiden määrästä.

Mutta entä jos olet jo nyt tehnyt valintoja, joilla suihkusi ja veden kulutus toimii optimaalisesti? Harkitse kylpyhuoneesi asetusten päivittämistä näillä vettä säästävillä kalusteilla.

Valitse vettä säästävä suihkujärjestelmä

Nykyaikaisilla vettä säästävillä suihkujärjestelmillä voi olla suuri vaikutus veden ja energian kulutukseen.

Uusimmat vedensäästösuihkut on suunniteltu erityisesti maksimoimaan veden tehokkuus, jolloin voit nauttia peseytymisestä tinkimättä mukavasta suihkukokemuksesta.

Kun olet valitsemassa vettä säästävää suihkua, kiinnitä huomiota suihkun veden kulutukseen ja siihen, miten vesi suihkusta virtaa.

- Tarkista virtaus: Veden virtaama ilmoitetaan litroina minuutissa. Euroopan ympäristökeskuksen mukaan ennen vuotta 1992 valmistetut vanhat suihkut kuluttavat noin 18-20 litraa vettä minuutissa. Uudemmat standardisuihkujärjestelmät kuluttavat vettä noin 15-20 litraa minuutissa. Vettä säästävät suihkut rajoittavat veden virtauksen tavallisesti 8-9 litraan minuutissa, mikä vähentää veden kulutusta yli puolella.

- Valitse itsellesi sopiva suihkutyyppi: Vettä säästävien suihkujen toiminta saattaa herättää kysymyksen siitä, kuinka suihku voi tuottaa runsaan vesisuihkun ja silti vähentää veden kulutusta 50 %. Vastaus on yksinkertainen: Kyse on tehokkuudesta.

Vettä säästävissä suihkupäissä käytetään yleensä kahta perustekniikkaa: ilman sekoittaminen veteen ja laminaarinen virtaus. Ilmalla rikastettu suihku tuntuu runsaammalta, sillä veteen sekoitetaan ilmaa. Laminaarisen virtauksen suihkupäät lisäävät vedenpainetta joko pienentämällä reikiä, joista vesi virtaa tai vähentämällä suuttimien määrää.

Ennen kuin päätät minkä suihkun valitset, tarkista tuotetiedot ja kiinnitä huomiota tulevan suihkusi virtaamaan, jotta saat vedenkulutuksesi ja sitä kautta vesilaskusi pienenemään.


Löydä inspiraatiota IDO-esitteistä

Suunnitteletko nopeaa saneerausprojektia vai täydellistä remonttia?
Selaa kylpyhuone-esitteitämme ja löydä lisää inspiraatiota!

Tee fiksu valinta wc-istuimesi kanssa

Vanhat ja huonosti toimivat wc-istuimet voivat olla merkittävä vedenkulutuksen ja arvokkaiden luonnonresurssien tuhlauksen lähde. Jos kylpyhuoneesi on rakennettu 90-luvun alussa, wc vaatii tyypillisesti 9–13 litraa vettä huuhtelua kohden - se on todennäköisesti vähintään kaksi kertaa enemmän vettä kuin tämän päivän modernit järjestelmät.

Lue lisää veden kulutuksesta wc:ssä Green Home Guiden artikkelista. Vanhan wc: n korvaaminen uudella, vettä säästävällä wc-istuimella, vähentää veden kulutusta merkittävästi. Erilaisten ympäristöystävällisten wc-istuimien ja nykyaikaisen kylpyhuonetekniikan tarjonta markkinoilla voi tehdä valinnasta vaikeaa. Tässä on kolme tärkeää asiaa, jotka on hyvä pitää mielessä:

1.Tarkista veden huuhtelutekniikka

Uusimmat WC-istuimet on suunniteltu saavuttamaan enemmän huuhteluvoimaa pienemmällä vedenkulutuksella. Uusien wc-istuimien, jotka kuluttavat vähemmän vettä, huuhteluvoima saavutetaan pienemmällä vedenkulutuksella. Esimerkiksi kaksoishuuhtelulla varustetut wc-mallit voivat vähentää veden kulutusta 9 litrasta 3 litraan huuhtelua kohti. Voit lukea lisää vedenkulutuksesta oheisesta artikkelista.

Itse asiassa markkinoiden viimeisimmät Rimfree® -huuhtelu wc-istuimet voidaan päivittää 6/3 litrasta 4/2 litraan vettä huuhtelua kohden, mikä vähentää veden kulutusta 50%.

2. Valitse kestäviä ja huollettavia materiaaleja

Valitse ajattomia tuotteita ja kiinnitä huomiota laatuun. Jos haluat olla varma, että rahasi on käytetty oikein, sijoita korkealaatuisiin tuotteisiin, joiden on tarkoitus kestää. Tähän sisältyy myös tutustuminen materiaaleihin ja varaosien saatavuuteen. Nykyaikaisten korkealaatuisten wc-istuimien avulla voit korjata wc:n joustavasti sopivilla, helposti asennettavilla varaosilla. Tämä säästää kustannuksia ja arvokkaita resursseja pitkällä aikavälillä.

3. Tarkista tuotteen puhdistettavuus

Oletko koskaan miettinyt kylpyhuoneidesi puhdistettavuutta? Ajattele wc:tä, jossa ei ole huuhtelukaulusta/tai reunaa, johon lika ja bakteerit voivat piiloutua, tai pyöreän muotoista pesuallasta, joka eliminoi kulmat, joihin kalkki ja lika tarttuvat helposti. Kylpyhuonekalusteesi tarvitsevat asianmukaista hoitoa kylpyhuoneesi pitkäaikaisen toimivuuden varmistamiseksi. Panostaminen helposti puhdistettaviin ratkaisuihin voi säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa puhtaan kylpyhuoneympäristön ylläpitämiseksi. Vielä tärkeämpää on, että se vähentää kovien, ympäristöä vahingoittavien kemiallisten aineiden levittämisen tarvetta - pitäen kylpyhuoneesi raikkaana ja uuden veroisena monien vuosien ajan.


Vedenkulutuksen vähentäminen on maailmanlaajuisesti yksi kestävän kehityksen kulmakivi. Vähentämällä päivittäistä veden kulutusta, voimme toimia energiankulutuksen vähentämiseksi ja tehdä tietä kestävämmälle tulevaisuudelle.

Varmista jokapäiväisissä rutiineissasi, että olet tietoinen vedenkulutuksestasi, ja tunnista resursseja eniten kuluttavat lähteet. Kestävämpien materiaalien ja älykkäiden asennusten valitseminen voi jo säästää paljon resursseja ja pidentää kylpyhuoneen käyttöikää. Tämä auttaa sinua löytämään ekologisesti tehokkaimmat varusteet ja toiminnot kylpyhuoneeseesi.

Tutustu kylpyhuoneen vesikalusteisiin, jotka auttavat sinua luomaan ympäristöystävällisempiä, ja kestävämpiä kylpyhuoneita. Lue lisää:

Lisää inspiraatioartikkeleita & suunnitteluvinkkejä